Autorităţile din Marea Britanie pun la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuţei (78oijb)


 

Cazurile de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie un vaccin împotriva variolei unor lucrători sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse, în timp ce alte cazuri au fost confirmate în Europa, informează Reuters.

„Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, însă un vaccin pentru variolă oferă o oarecare protecţie”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Ce este variola maimuței?

Variola maimuţei („monkeypox”) este o boală virală, de obicei uşoară, caracterizată prin anumite simptome precum febră, dar şi erupţie cutanată distinctă. Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severă – cu o mortalitate de până la 10% – şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de aproximativ 1%.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care să se răspândească în alte zone ale corpului.

Cazuri raportate în mai multe țări din Europa

Primul caz din Europa a fost confirmat la data de 7 mai la o persoană care revenise în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică.

De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat şapte cazuri. Suedia a raportat de asemenea un caz. Autorităţile italiene au confirmat un caz, în timp ce alte două sunt suspecte. Și în Statele Unite a fost identificată o persoană cu variola maimuței.  

Comentarii