SUA au dat Ucrainei informații care au ajutat la scufundarea navei Moskva (surse)


 

Informațiile furnizate de Statele Unite au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră - spun surse de peste Ocean, care subliniază însă că SUA nu au fost implicate în decizia forțelor armate ucrainene de a lovi crucișătorul Moskva. Pentagonul a transmis că SUA nu au furnizat „informații specifice de țintire” pentru nava de război rusă.

ACTUALIZARE 9.20 Pentagonul a negat că a furnizat Ucrainei „informații specifice de țintire” pentru a scufunda Moskva, nava amiral a flotei Rusiei, scrie CNN.  

„Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea Moskvei”, a declarat joi seară purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o. Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a ținti nava”, a spus el.

„Ucrainenii au propriile lor capacități de informații pentru a urmări și ținti navele rusești, așa cum au făcut-o în acest caz”, a adăugat Kirby.


Crucișătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie, după ce a fost lovită de două rachete ucrainene - un eșec militar de răsunet, pe care Rusia nu îl recunoaște. Cauza oficială a pierderii navei este un incendiu la bord.

Potrivit unor surse familiare cu evenimentele, forţele ucrainene le-au cerut americanilor informaţii referitoare la o navă aflată în Marea Neagră, scrie CNN. Americanii ar fi identificat atunci nava ca fiind Moskva şi ar fi precizat poziţia sa. SUA nu știau însă că Ucraina plănuia să lovească nava rusă, nefiind implicate în această decizie, au subliniat sursele. 

Episodul, raportat pentru prima dată de NBC News, reflectă poziția din ce în ce mai clară a administrației Biden atunci când vine vorba de împărtășirea informațiilor cu Ucraina, parte a unei schimbări mai ample de politică, pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia pe câmpul de luptă. Există însă limite clare pentru informațiile împărtășite de SUA, au declarat mai multe surse pentru CNN. 

De exemplu, SUA au refuzat până acum să ofere informații Ucrainei despre potențiale ținte din interiorul Rusiei. Și în timp ce informațiile pe care SUA le împărtășesc despre mișcările de trupe rusești în interiorul Ucrainei pot include detalii precum vehicule și tipuri de personal într-o anumită locație, SUA nu au furnizat Ucrainei informații despre locația anumitor lideri militari ruși, au spus oficialii.  

Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times.

Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii "pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Dar, a adăugat el, "nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană".

Sub presiunea de a face mai mult pentru a sprijini rezistența ucraineană, administrația Biden a intensificat schimbul de informații cu Ucraina, precum și livrările de arme și rachete.

Sondajele arată că americanii se întreabă dacă Joe Biden este suficient de dur cu Rusia.

Comentarii