“Apocalipsa meteo”, o prognoză estimată pentru 2050, va deveni realitate în această săptămână

 


În urmă cu doi ani, meteorologii din Mare Britanie au realizat o prognoză ipotetică pentru anul 2050, însă în urma efectelor “cupolei de foc” în Europa, prognoza va deveni realitate în această săptămână, în Regat – cu 28 de ani mai devreme decat se estimase inițial, scrie 
CNN.


Luni și marți, scenariul plauzibil devine realitate. Simon Lee, cercetător la Columbia University din New York, a observat similarități între prognoza pe 2050 și cea din această săptămână, în Marea Britanie.

„Prognoza pentru marți, 19 iulie, este șocant de asemănătoare pentru multe zone ale țării”, a scris Simon pe Twitter, adăugând într-un mesaj ulterior că „ceea ce urmează marți oferă o perspectivă asupra viitorului”. Peste 30 de ani, această prognoză va părea destul de tipică.

În Marea Britanie, temperaturile sunt prognozate să fie cu 10 până la 15 grade mai ridicate decât în ​​mod normal. Maximele s-ar putea apropia pentru prima dată de 40 de grade Celsius - o estimare care i-a determinat pe meteorologii din Regat să emită o alertă „roșie” pentru prima dată în istoria măsurătorilor meteorologice. Cea mai ridicată temperatură măsurată până acum a fost de 38,7 grade Celsius la Grădina Botanică din Cambridge în 2019.


Canicula, un ucigaș tăcut

 „Speram să nu ajungem în această situație”, a declarat Nikos Christidis, expert în cadrul Met Office. „Șansele de a vedea zile de 40°C în Marea Britanie ar putea fi de până la 10 ori mai mari în clima actuală decât într-un climat natural neafectat de influența umană”.

„Canicula este un ucigaș tăcut”, a declarat Kristie Ebi, cercetătoare în domeniul climei și sănătății la Universitatea din Washington. „Oamenii nu sunt în general conștienți și nu se gândesc la riscurile asociate cu aceste temperaturi ridicate”.

sursa: https://observatornews.roComentarii