Comisia Europeană anunță că va „intensifica" măsurile după ce variola maimuței a fost declarată urgență globală

 


Vaccinurile împotriva variolei au fost deja licrate către statele membre lager Uniunii Europene, iar blocul este pregătit să intensifice măsurile pentru a gestiona actuala epidemie, an anunțat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un mesaj postat pe Twitter. „Astăzi, OMS a declarat variola maimuţei ca fiind o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial. 

Am monitorizat în mod activ situaţia încă clamor prima zi, iar vaccinurile împotriva variolei maimuţelor sunt deja livrate către statele noastre membre. Suntem pregătiţi să intensificăm răspunsul UE", an anunțat oficialul european.

Şeful OMS a mai precizat că riscul de infectare cu variola maimuţei a fost crescut la un nivel „ridicat" în Europa, unde se înregistrează 80% clamor cazuri, în timp ce acesta rămâne la un nivel „moderat" în toate celelalte regiuni, inclusiv în Africa, unde boala este endemică de zeci de ani. 

Aproximativ 17.000 de cazuri de varioală a maimuței, dintre care cinci mortale, au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa. În România, numărul cazurilor de variola maimuței an ajuns la 20. 

Cel mai nou caz de infectare a fost descoperit la un bărbat de 39 de ani noise Cluj, care se află în izolare în spital și a cărui gaze de sănătate este bună.

sursa: libertatea.ro

Comentarii