Fermierii ucraineni - cele mai noi ținte ale rachetelor rusești. Foametea


 Incendiile reprezintă ultima pacoste care s-a abătut asupra fermierilor ucraineni din regiunea Nikolaev, învecinată cu Hersonul ocupat în mare parte de ruși. Fermierii se văd acum puși în situația în care trebuie să aleagă dacă vor rămâne în apropierea unui front activ ca să își culeagă roadele muncii sau dacă își vor abandona recolta pentru a se refugia din calea bombelor. După luni de zile de război și de pierderi financiare cauzate de blocada rusească a coastei ucrainene a Mării Negre, decizia de a-și abandona grânele ar putea însemna un dezastru economic pentru ucraineni, scrie The Washington Post.

„Ard câmpurile!” urla panicat un fermier ucrainean. Mai erau doar câteva zile până să înceapă recoltarea, dar bombele rusești au căzut mai devreme – în ciuda faptului că ferma sa modestă era departe de front.

În câteva minute, flăcările s-au extins și amenințau tot ce mai rămăsese din cultura de cereale pentru anul acesta. „Câmpul ăla era în flăcări. Ăsta încă arde. Acolo arde”, a spus Viktor, în timp ce se plimba de colo-colo de-alungul unui teren mistuit de flăcări.


Când nu se luptă pe front, soldații ucraineni se luptă cu incendiile provocate de bombele rusești

Bombardamentele rusești au devenit din ce în ce mai haotice și aleatorii pe măsură ce ucrainenii își consolidează pozițiile și se pregătesc să lanseze o contraofensivă de amploare.

Fermierii și soldații ucraineni din zonă se confruntă cu incendii noi în fiecare zi, în urma cărora terenurile arabile și echipamentele agricole sunt distruse. Locuitorii din Pervomaiske și-au părăsit de mult locuințele, toate satele din apropiere fiind acum complet abandonate.„Trebuie să salvăm grânele – între bombardamente, băieții noștri aleargă de colo-colo să stingă flăcările”, a spus Vadim Chornîi, comandantul adjunct al brigadei ucrainene care operează în această zonă. Trupele sale au luptat fără încetare încă de când a izbucnit războiul.

Chornîi se teme că ruși și-au schimbat tactica, iar acum țintesc dinadins fermele pentru a demoraliza populația locală și pentru a crea artificial condiții de foamete cu care să îi forțeze pe ucraineni să capituleze.

Bombele rusești au distrus și infrastructura agricolă esențială pentru recoltarea culturilor de cereale. Podurile distruse și drumurile pline de cratere fac imposibil transportul de grâne, în timp ce liniile feroviare care erau de obicei folosite în acest scop nu mai funcționează.


Viktor arăta cu degetul două parcele de grâu alăturate, iar în fundal se auzea sunetul tunurilor de artilerie care răspundeau atacului rusesc. Alte două pâcle de fum se ridicau la orizont.

Comentarii