Furtunile au făcut prăpăd, după arșița extremă. Oamenii loviți de urgie numără pagubele: "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că n-am avut un copil prin preajmă!"


 Vremea a schimbat foaia în multe zone din ţară. Furtunile violente, cu vijelii extreme au luat locul arşitei. Într o localitate din Buzău oamenii numără pagubele: case şi acoperişuri distruse şi cruci în cimitir doborâte. Pentru mulţi alţii, ziua de azi a a fost ca o gură de oxigen cu vânt şi temperaturi plăcute. În continuare ne aşteaptă, însă, zile de foc amestecate cu furtuni.


O vijelie de doar 15 minute a făcut prăpăd în Padina, la Buzău. După o zi cu arşiţă extremă, cu aproape 40 de grade în termometre, s-au rupt norii. Sunt imagini filmate imediat după potop. Pereţii din BCA ai unei case au căzut ca şi cum ar fi fost din carton

Martor

Nu am mai văzut niciodată de când sunt. Absolut niciodată! Sperăm să nici nu mai văd! Ne-am speriat toţi! Ce am văzut e de nedescris.

 

Martor

Îi mulţumesc lui Dumnezeu că n-am avut un copil prin preajmă.

La câţiva paşi, o altă casă a rămas fără acoperiş. Vijelia a smuls tabla. Doar câteva grinzi de lemn au mai rămas la locul lor. De furia naturii n-a scăpat nici cimitirul din localitate. Crucile au fost puse la pământ vânt. În multe zone din ţară, ploile au şters amintirea zilelor de foc, cu temperaturi record.

xx

Cristina Oprea, reporter Observator: Dacă ieri căutam cu orice preţ umbra şi ne topeam la peste 40 de grade, asztăzi am schimbat radical foaia. Sunt 24 de grade la ora prânzului, iar de dimineaţă oltenia s-a scăldat într-o ploaie rece de vară.

Alţii, în schimb, se plâng că diferenţa mare de temperatură de la o zi la alta le dă viaţa peste cap.

Suntem mai agitaţi, noaptea nu putem să dormim. Cei mici tot timpul sunt supăraţi, nervoşi. Ne afectează pe toţi.

Se anunţă o noapte furtunoasă în special jumătatea de sud a ţării. Cantităţile cele mai mari de apă se vor aduna la munte.

Simona Căpşună, meteorolog: Vremea schimbătoare de la finalul acestei luni ar vrea parcă să compenseze lipsă precipitaţiilor din săptămânile anterioare. De vineri până duminică seară, ploi de vară cu tunete, fulgere şi intensificări ale vântului vor traversa toate regiunile ţării, aşa că trebui să ne mai aşteptăm la alte alerte de furtună, în continuarea celor existente.

Canicula, însă, nu se domoleşte, temperaturi de peste 35 de grade se vor înregistra la câmpie. Primele două zile de august vor aduce temperaturi suportabile în toată ţara, după care arşiţa va reveni în forţă. 

sursa: observatornews.ro

Comentarii