Coduri galben și portocaliu de ploi și vijelii în jumătate de țară. În câteva ore, va ploua cât pentru întreaga lună


 Administrația Națională de Meteorologie a actualizat codul galben de caniculă valabil luni și marți, în Bucureşti și 19 județe din sud și sud-est. 

Alte zone însă, cu precădere montane, vor fi sub alertă cod galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii.

Mateorologii ANM anunță că, până la sfârşitul săptămânii, în majoritatea regiunilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Coduri galben și portocaliu de ploi și furtuni puternice

În intervalul luni ora 12.00 – miercuri ora 10.00 la munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord vestul Munteniei, va fi cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și izolat 40...60 l/mp. În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.


Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu

meteoromania.ro

Un cod portocaliu va fi în vigoare de luni ora 16.00 până miercuri ora 10.00. În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40...60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70...80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Județele vizate, total sau parțial, sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

Cod galben de caniculă în București și 19 județe

Conform alertei Cod galben actualizate, luni și marți valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18...21 de grade.Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

Zonele vizate sunt Bucureștiul și județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

Prognoză specială București. Canicula persistă, cu maxime de 35 de grade Celsius

Valul de căldură persistă în București de luni până miercuri dimineață. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic ridicat și maxime de 35 de grade, potrivit prognozei speciale pentru Capitală, valabilă de luni dimineață până miercuri dimineață.

Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice va fi redusă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18...21 de grade Celsius.

sursa: observatornews.ro

Comentarii