Polonia investighează moartea în masă a tonelor de pește

© (Patrick Pleul / DPA)

 POland a trimis soldați pentru a ajuta la curățarea râului Oder, care trece de-a lungul graniței cu Germania, după ce 10 tone de pești morți au ieșit la suprafață de pe cale navigabilă, în ceea ce un oficial a descris drept o „catastrofă ecologică”.

O asociație de pescari din Zielona Gora, un oraș din vestul Poloniei, a declarat vineri că suspendă pescuitul în râu din cauza informațiilor încă neconfirmate din presa germană că râul ar putea fi contaminat cu mercur.

Investigațiile sunt în desfășurare pentru a stabili cauza morții în masă a peștilor. Un număr imens de pești morți au fost observați pentru prima dată în apropierea orașului Olawa, din sud-vestul Poloniei, la sfârșitul lunii iulie, împreună cu animale precum castorii.

„Cel mai probabil avem de-a face cu o crimă în care a fost introdusă în apă o substanță care provoacă moartea peștilor și a altor organisme. Acest lucru este în prezent în curs de verificare”, a declarat Jacek Ozdoba, ministrul adjunct al Climei și Mediului din Polonia.

Opoziţia politică din Polonia şi locuitorii locali au acuzat guvernul prim-ministrului Mateusz Morawiecki că este prea lent pentru a se confrunta cu problema.

Przemyslaw Daca, șeful Polish Waters, autoritatea națională de gestionare a apei, a declarat joi că 10 tone de pești morți au fost deja scoși din râu.

„Acest lucru arată că avem de-a face cu o catastrofă ecologică gigantică și scandaloasă”, a spus el la o conferință de presă lângă râu, unde oficialii s-au confruntat cu locuitorii locali furioși.

Autoritățile de protecție a mediului din orașul Wroclaw din sud-vestul anunțaseră anterior procurorii locali că cel de-al doilea râu ca lungime al țării părea să fi fost otrăvit.

Ministrul Apărării Mariusz Błaszczak a anunțat joi că atât soldați obișnuiți, cât și rezerviști sunt dislocați pentru a ajuta la eliminarea poluanților din râu, care este cunoscut sub numele de Oder în germană și Odra în poloneză și cehă. Curge spre nord pe sute de mile din Munții Oder din Republica Cehă și se varsă în Marea Baltică.

Oficialii germani s-au plâns că Polonia nu a onorat un tratat internațional, neanunțându-i imediat despre posibila contaminare a râului. Un căpitan de ambarcațiune a alertat pentru prima dată autoritățile germane despre peștii morți în râu, marți.

„Știm că lanțul de raportare prevăzut pentru astfel de cazuri nu a funcționat”, a declarat Christopher Stolzenberg, purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Mediului din Germania.

„În sfârșit am primit mesajul de ieri care ar fi trebuit să vină din partea poloneză”, a spus el reporterilor la Berlin. „Dar, de fapt, poluarea din partea germană era deja cunoscută până atunci.”

Stolzenberg a spus că autoritățile germane au fost în contact cu omologii lor polonezi pentru a obține mai multe informații despre situație, inclusiv despre substanțele găsite în apă, și pentru a oferi orice asistență solicitată.

Această poveste a apărut inițial în Los Angeles Times .


Comentarii