Când vestita salată de boeuf își face apariția, inevitabil tristețea este înlocuită de zâmbet!


Când vestita salată de boeuf își face apariția, inevitabil tristețea este înlocuită de zâmbet!
Ajuns în fața porții lor, se auzea decât zumzetul copilăresc și o chicoteală care îți dădea lumea peste cap. “Stai acolo, nu fugi! Bă’ te spun!” - erau printre replicile care îți aminteau că în spatele unui gard sunt doar copii!

“Rențu, Bertu .. ia veniți!”
- Băă… e Nea Cristi, hai la poartă!

Și au venit într-un suflet, ghidați de bunătate copilărească și așteptări. M-au luat în brațe! A fost singura reacție care amintea de sinceritate.

- Ce faceți? Vă petreceți?
- Stăm! Ca la țară.. 

Un colț de pâine în mână și ușor desculți, trăiau copilăria de mult uitată. Sunt frații care s-au crescut unul pe celălalt, departe de cuvântul mamă și bunătățile venite la pachet.

- Ce ați gătit bun?
- Nene, nu prea! Face tati un grătar, niște pulpe. Dacă vrei și matale, hai să guști!

Invitația lor îți umplea sufletul cu bucurie. Dar am fost nevoit să îi refuz, venisem doar să aduc câte ceva și vestita salată. Când au văzut-o, s-a umplut sufletul cu bucurie și au zis: “Nea Cristi, mulțumim. Chiar că a venit Paștele!”

Îi priveam și nu-mi venea să cred ce bucurie se putea citi în ochii și sufletul lor curat. De parcă simțeau gustul doar din priviri. Nu aveau răbdare deloc: “adu o furculiță! Ba nu.. o lingură, să iau mai mult! Du-te acum, te rog!” Ce bucurie!

Uitându-se prin portbagaj: “mamă, ăla e lapte! Dimineața cu pâine sau seara cu mămăligă”. Greu să înțelegi cât de mult ai crescut și ce copilărie frumoasă ai lăsat în urmă. Când “râcăiai” ceaunul să iei mămăliga prinsă și simțeai gustul de lapte afumat!

Ei chiar trăiesc amintirile tânjite de noi toți, cu picioarele goale prin nisipul fierbinte din ogor, murdari precum purceii și cu miros dulce de iarbă, cu un cerc împins cu boata, departe de tehnologie și toate capcanele ei. Încă mai scot apă din fântână cu găleata sau o cară de la km distanță, becul se aprinde doar când nu mai face față Soarele și fructele au gust chiar și când nu sunt coapte, date doar în pârgă.

- Rențu, tu de ce ești supărat?
- Nea Cristi, fătă capra - o iadă. ”mă enervă, nu-mi făcu și mie un ied!”. 
… vă dați seama? Nu era supărat că hoverboard-ul nu mai are baterie sau că ultimele actualizări ale unui joc nu au adus nimic nou!

💝REVOLUT: https://revolut.me/povesteamearo
📱REVOLUT: 0️⃣7️⃣7️⃣2️⃣0️⃣0️⃣7️⃣0️⃣0️⃣8️⃣

Asociatia Povestea Mea
RON : RO07BTRLRONCRT0536856701
EUR : RO54BTRLEURCRT0536856701
BIC / SWIFT : BTRLRO22
Cu specificația : “zâmbet”
Deschis la Banca Transilvania

Comentarii